Tre unge mennesker går midt på en gade.

Studerende i Danmark

Hvis du flytter til Danmark for at studere, går du en spændende, givende og til tider udfordrende tid i møde. En tid hvor du får nye venskaber, ny viden og nye livserfaringer. Og også en tid hvor du skal stå på egne ben, måske for første gang.

At stå på egne ben kan være spændende, men også en smule hårdt...for nu skal du selv få alt til at gå op i en højere enhed: din økonomi, bolig, forsikringer og hverdagen.

I BankNordik vil vi gerne gøre din hverdag lidt nemmere ved at vejlede og hjælpe dig med de praktiske og økonomiske forhold. Så kan du bruge din tid og kræfter på alt det spændende, som studietiden i Danmark har at byde på. Vi hjælper dig, både før du rejser, mens du er afsted og også når du evt. skal flytte tilbage til Grønland.

Værd at vide, når du flytter til Danmark

 

Flytning og læge

Anmeld flytning i den kommune, du flytter til. Kommunen kan kræve, at du møder personligt op hos kommunen og anmelder din indrejse. Du skal anmelde din tilflytning senest fem dage efter ankomst. Hvis du har børn, skal du medbringe dåbs- og navneattest. Læs mere på www.borger.dk

Når du anmelder flytning til kommunen, skal du samtidig vælge en læge. Derefter får du et sundhedskort tilsendt, det gule sundhedskort, der giver dig ret til lægehjælp. Læs mere om valg af læge på www.borger.dk

SU

SU er en økonomisk hjælp, du kan få, mens du uddanner dig. Du skal opfylde en række betingelser for at få SU, som du finder på www.su.dk, hvor du også kan søge om SU.

Skat

Når du kun får SU, betaler du automatisk den rigtige skat, men hvis du stopper med at få SU eller får et studiejob, skal du rette din forskudsopgørelse. Du kan rette din forskudsopgørelse på www.skat.dk. Log ind med NemID.

Boligstøtte

Som studerende får du boligstøtte, hvis du bor til leje med eget køkken og opfylder nogle givne betingelser. Læs mere og søg boligstøtte på www.borger.dk. Log ind med MitID og følg vejledningen. Hav lejekontrakt, skatteopgørelse, SU-oversigt og lønseddel (hvis du har studiejob) klart, når du søger.

Rejsestøtte

For at søge om en rejse i forbindelse med din studiestart, skal du henvende dig til uddannelsesstedet, du har søgt ind på. For at søge om de øvrige frirejser, skal du henvende dig til din studievejleder på dit uddannelsessted.

Fagforening og A-kasse

Det er billigt at være medlem af en fagforening som studerende – ofte gratis. Spørg på dit uddannelsessted, hvilken fagforening, der hører til din uddannelse. Som medlem af en fagforening får du adgang til en række fordele, som eksempelvis billig forsikring, gratis juridisk hjælp samt hjælp til ansøgninger og kontrakter ifm. nyt job – også til studiejob. Derudover har man tit mulighed for at komme på gratis kurser, foredrag og sociale events i fagforeningen.

Det er ikke nødvendigt at være medlem af en A-kasse før senest 2 uger efter, du har afsluttet din uddannelse.
Læs mere på www.a-kasser.dk/dimittendreglen

Licens

Du skal betale medielicens for at have adgang til internet og tv – også hvis det kun er gennem din mobil. Én licens dækker hele husstanden. Find licensbeløb og flere oplysninger på www.dr.dk/licens

Læs også

En pige er ude i blæsevejr og får vind i håret så det dækker hele hendes ansigt.

Kundeprogram

NordikSolo

For dig mellem 18 og 28 år

En ung kvinde står udenfor i den grønlandske natur.

Studerende

Et ungt par er ved at renovere lejlighed

Flytte hjemmefra

En ung fyr er på arbejde i en souvenirshop og hjælper en kunde.

Studiejob

Vil du høre mere om, hvad vi kan gøre for dig?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked