På vej på pension
Det afhænger selvfølgelig af, hvordan din samlede formue (kontanter, værdipapirer, friværdi i din bolig og dine pensionsordninger) ser ud, men måden dine pensionsordninger udbetales på har også stor indflydelse.
Med den rigtige planlægning af udbetalingerne kan der være mange penge at hente. Den planlægning kan vi hjælpe dig med.
Gode overvejelser om din pensionstilværelse
Du bør i god tid inden din pension gøre dig følgende overvejelser:
- Hvor meget vil du have at leve for, når du skal nyde livet som pensionist?
- Har du andre værdier eller opsparinger, ud over din pensionsopsparing, som du kan bruge, når du går på pension?
- Ønsker du at blive boende i din nuværende bolig?
Dine forberedelser til livet som pensionist
Er der behov for større ændringer i din økonomi, når du skal på pension, er der heldigvis en del, du kan gøre.
Tal med os – i god tid
Vi vil altid råde dig til – i god tid – at booke et møde med os for at få et overblik over, hvordan din pension sammensættes og udbetales optimalt. En højere og højere levealder gør nemlig, at pensionsopsparingen skal række længere end tidligere…så planlægning skal der til, hvis pengekassen ikke skal løbe tør mod slutningen af livet.
Vi anbefaler, at du som minimum får en gennemgang af dine pensionsforhold hvert 3.-5. år – eller ved behov, hvis din livssituation ændrer sig.
Din rådgiver kan hjælpe dig med at regne på, hvordan du får budgettet til at hænge sammen ved en indtægtsnedgang, og hvordan din fremtidige økonomi skal planlægges.
Læg en plan – både på den korte og den lange bane
På kort sigt kan du måske nøjes med at skrue på nogle mindre ting i budgettet som f.eks. udgifter til abonnementer, magasiner, restaurantbesøg, opsparinger der kan sættes i bero etc.
På længere sigt kan det være nødvendigt at gå lidt mere drastisk til værks og tage udgifter til bolig, båd og bil, som typisk er de store ”pengeslugere” i privatøkonomien, under lup. Måske kan afdrag på lån sættes i bero i en periode.