Et kundemøde med kaffe og plante på bordet.

Boligsalget trin for trin

At sælge bolig kan være lidt af en mundfuld for de fleste – men heldigvis ikke for din bankrådgiver.

Kontakt os hvis du overvejer at sælge din bolig, eller bare vil høre lidt mere – vi kan hjælpe dig sikkert igennem alle boligsalgets faser.

Indtil da, så læs med her om de fire trin, du skal igennem ved et boligsalg.

Der er fire overordnede trin i et boligsalg: Du overvejer at sælge din bolig, boligen sættes til salg, køber skriver under på købsaftalen og boligen overdrages.

Læs mere om de fire trin

Trin 1: Du overvejer at sælge din bolig

Kontakt banken
Uanset om du sælger en andelsbolig eller en ejerbolig, kan din rådgiver i banken hjælpe med at afklare dine spørgsmål og muligheder i forhold til din økonomiske fremtid. Hvad vil salget betyde for din økonomi? Vil du f.eks. skifte boligtype (fra andelsbolig til ejerbolig, eller omvendt), bo til leje eller har du helt andre drømme?

Ejendomsmægler eller selvsalg
Du kan vælge selv at stå for salget af din bolig, eller du kan få en ejendomsmægler til at hjælpe dig. Vælger du den første løsning, selvsalg, bliver det billigere for dig at sælge. Til gengæld kræver det, at du både praktisk, økonomisk og juridisk har styr på forløbet i en bolighandel.

Hvis du ønsker at sælge via en ejendomsmægler, anbefaler vi, at du får tilbud fra 2-3 forskellige mæglere – der kan nemlig være mange penge at spare ved at indhente flere tilbud og forhandle om salæret. Tjek eventuelt også hvilken mægler der sælger flest boliger, der hvor du bor.

Særligt for andelsbolig

Kontakt andelsforeningen
I andelsforeningens vedtægter vil det fremgå, om din bolig skal sælges via en venteliste eller om du selv kan finde en køber. 

Trin 2: Boligen sættes til salg

1-2-3 salgsklar
Nu skal din bolig gøres salgsklar, så den kan fremstå så pæn og præsentabel som muligt. Din mægler kan hjælpe dig med, hvad der skal til, for at gøre boligen salgsklar – eller du kan læse vores gode råd til dit boligsalg her.

Papirarbejdet
Særligt når du sælger hus, er der en lang række papirer og dokumenter, som skal fremskaffes i forbindelse med handlen. Det er f.eks. arealtildeling, vedtægter fra ejerforeningen, tingbogsattest m.fl. Sælger du via en ejendomsmægler, hjælper mægleren med dette papirarbejde.

Særligt for andelsbolig

For at kunne sælge din andelsbolig, skal du have en række dokumenter fra andelsforeningen klar til potentielle købere – herunder foreningens vedtægter, seneste regnskab samt referat fra den seneste generalforsamling. Hvis der er afholdt en ekstraordinær generalforsamling, så skal du også skaffe referatet fra denne.

Trin 3: Køber skriver under

Du og køber er blevet enige, og  købsaftalen underskrives. Når du som sælger først har skrevet under på købsaftalen, har du ingen fortrydelsesret.

Vi anbefaler, at du sikrer dig en garanti for restkøbesummen som en del af aftalegrundlaget. Dette vil mægler typisk sikre i en salgsaftale.

Hvad sker der i banken
Det er banken, der sørger for, at du får dine penge fra køber i henhold til købsaftalen. Dette sker dog først, når alle dokumenter og papirer i forbindelse med handlen er endeligt godkendt og på plads.

Har du lån i boligen, hjælper din rådgiver med den bedste og billigste indfrielse af lånene, og sammen udarbejder vi scenarier for din fremtidige økonomi – herunder hvordan dit provenu bruges bedst muligt. Provenuet er det beløb, der er tilbage, efter at dine lån og omkostningerne i forbindelse med salget er betalt. Her er der flere muligheder, f.eks. køb af ny bolig, indbetaling på pension, investering eller arveforskud.

Trin 4: Boligen overdrages

Alt det praktiske omkring boligsalget er på plads og din nu forhenværende bolig overdrages til en ny, glad ejer. 

Den dag hvor køber overtager boligen, skal der aflæses el, varme og vand. Købers advokat udarbejder en refusionsopgørelse, som er et regnskab over forbruget pr. overtagelsesdatoen. Banken følger op på refusionsopgørelsen og sørger for, at den bliver afregnet korrekt mellem dig og køber.

Budget og skat
Dit budget skal tilrettes med dine nye boligudgifter, nye forsikringer m.m. Husk at få tilmelde de nye faste betalinger til Betalingsservice.

Du skal også ændre din forskudsopgørelse, så den tager højde for ændrede rentefradrag m.m. Det gør du ved at henvende dig til skattedirektoratet eller via Sullissivik.gl

Særligt for andelsbolig

Andelsforeningen har typisk tilbageholdt et beløb fra købesummen til afslutning af dit sidste forbrug af el, varme og vand. Det er derfor andelsforeningens administrator, der sørger for, at dette afregnes korrekt mellem dig og køber.

Læs også

Flere farverige huse på en bakke.

Købe bolig

Grafer for aktiekurserne går op og ned foran stabler af mønter

Investering

En kvinde sidder ved et skrivebord med sin computer og taster på en lommeregner

Styr på budgettet

En lommeregner ligger på et bord blandt mursten

Lån til bolig

Har du brug for hjælp?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked