En mand taster på en lommeregner, der ligger på en bord med et clipboard og en kop kaffe

Få styr på økonomien

Vi kan lige så godt sige det, som det er: Ikke meget er så uromantisk at tale om som økonomi!

Ikke desto mindre er det nødvendigt. Og vi kan kun anbefale, at I tager snakken inden I flytter sammen – både så I kender hinandens økonomiske forhold, holdning til økonomi og, ikke mindst, har talt om hvad I gør, hvis tingene går galt. Både hvis der skulle ske jer noget, eller hvis I på et tidspunkt flytter fra hinanden igen.

 

Et ungt par flytter sammen

Når I bliver fælles om økonomien

Der er typisk tre måder at have fælles økonomi på.

  • I har 100 % fællesøkonomi, dvs. alle jeres indtægter går i én pulje og så betales fælles udgifter samt fornøjelser fra denne pulje
  • I betaler hver halvdelen af de fælles udgifter. Resten af jeres indtægter beholder I hver især til lommepenge
  • I får begge det samme beløb i lommepenge – alle øvrige indtægter går i en fælles pulje som dækker fælles udgifter og fornøjelser

Fælles konti til fælles økonomi

Der er fordele og ulemper ved alle modellerne. Hvad der er det rigtige for jer, kan kun I afgøre. Overordnet er det dog et holdningsspørgsmål til, om den som tjener mest skal betale mest eller have flest lommepenge, og om hvilken holdning I har til, hvor mange penge i hver især bruger på jeres respektive interesser.

Uanset hvad I vælger, anbefaler vi, at I får en fælles budgetkonto, hvor alle jeres faste udgifter betales automatisk via Betalingsservice – det giver overblik og ro i maven. En madkonto og en fælles opsparing til uforudsete udgifter eller den fremtidige drømmerejse er heller ikke en dum idé.

Lav et budget

Sæt jer sammen og få styr på alle jeres udgifter – både de fælles som husleje, forsikringer, abonnementer på tv og internet m.m. men også de udgifter I måtte have hver især; kontaktlinser, fritidsaktiviteter og lign. På den måde får I et overblik over jeres udgifter og kan nemmere tage stilling til, hvordan jeres fælles eller delvis fælles økonomi skal strikkes sammen.

Hvis I har børn fra tidligere forhold skal I også tage højde for, hvordan der skal betales for deres institutioner, fritidsaktiviteter, børnebidrag og tøj. Er det den biologiske forælder, der alene betaler til dette, eller skal ”papfar” eller ”papmor” også bidrage? Og hvad med fremtidige store begivenheder som konfirmation, efterskole, udlandsophold eller kørekort?

Hvis din kæreste har gæld

Hvis en af jer har gæld, som blev stiftet, inden I flyttede sammen, skal I også tage højde for dette i jeres nye fælles husholdning – for stor gæld, uanset hvis det er, kan have betydning for jeres muligheder for at opfylde fælles drømme og ønsker. Vi anbefaler, at I får talt om en plan for, hvordan gælden skal betales tilbage.

Hvem der hæfter for gælden, afhænger af om I er gift eller samlevende.

Velkommen til kæresten betyder farvel til offentlige tilskud

Når du flytter sammen med kæresten, påvirker det offentlige tilskud som f.eks. boligsikring, friplads i institutioner, særligt børnetilskud og folkepension, som enten vil forsvinde eller blive nedsat.

Læs mere

Vil I høre mere om, hvad vi kan gøre for jer?

Ring til os på

34 79 00

... eller send en besked