Økonomien i ægteskabet
Tillykke, du skal giftes – eller er måske lige blevet det. Husk de økonomiske sidegevinster, for når I siger ”ja” til hinanden, sker der en række ændringer i jeres økonomiske og juridiske forhold. Her får du en overordnet gennemgang af nogle af disse ændringer.
Fælleseje
Når I bliver gift, får I automatisk fælleseje – det får dog først den store betydning, hvis I på et tidspunkt skal skilles. I det tilfælde skal jeres nettoformue – formue fratrukket evt. gæld deles lige mellem jer. Det betyder, at den med den største formue skal betale til den anden part, så begge går derfra med lige meget. Ønsker I ikke at få fælleseje, kan I oprette en ægtepagt med aftale om særeje.
Gæld
Som udgangspunkt hæfter du kun for din egen gæld – ikke din partners (men der er nogle undtagelser). Selvom man kun hæfter for sin egen gæld, kan man dog indirekte komme til at betale til den andens gæld ved separation, skilsmisse eller død – dette skyldes fælleseje, som beskrevet ovenover. Hvis en hustru eksempelvis har en formue på 1 mio. kr., mens manden har en gæld på 1 mio. kr., vil hustruen komme til at betale 500.000 kr. til manden.
Få hjælp hos en advokat
- Det er en god idé at tale med en advokat om ægtepagt, særeje og testamente
- Hos mange advokater kan man enten gratis eller for omkring 2.000-3.000 kr. få et ’Familietjek’, som er en gennemgang af lige netop jeres juridiske situation
Dine, mine og vores børn
Lever man som en sammenbragt familie, skal man være opmærksom på, at arvereglerne ikke er ens for børnene. Man taler om fællesbarn, som er det barn, man har fælles og særbarn, hvor det kun er den ene, der er biologisk forælder. Fællesbarnet arver begge forældre, mens særbarnet kun arver den biologiske forælder. Man kan oprette et testamente, hvis man f.eks. ønsker at ligestille børnene, eller hvis man ønsker at tilgodese sine egne børn.
Hvis den ene af jer bliver arbejdsløs
Når I bliver gift, får I gensidig forsørgelsespligt. Dette kan have betydning for retten til offentlig hjælp, hvis den ene af jer f.eks. mister retten til arbejdsmarkedsydelse. Det er derfor en god ide, at få kigget på jeres fælles økonomi og se, om det kan hænge sammen i tilfælde af, at den ene af jer bliver arbejdsløs.
Pensionsordninger
Hvorvidt pensionsordninger skal deles ved skilsmisse, afhænger af ordningens karakter. Pensionsordninger, der er livsbetingede og har løbende udbetalinger (f.eks. livrenter) deles ikke ved skilsmisse, mens pensionsordninger, der ikke er livsbetingede (f.eks. kapital- og ratepensioner) skal deles ved skilsmisse.
Husk at være opmærksom på skatten
Når I bliver gift, bliver I fælles om visse dele af hinandens økonomi – I bliver f.eks. sambeskattet. Det betyder, at I har mulighed for at overføre uudnyttede personfradrag og underskud mellem jer. I skal dog stadig udfylde hver jeres selvangivelse.