En familie er ved at stige ud af deres båd.

Det varer lidt endnu

Det er vigtigt, at du i god tid gør dig nogle tanker om, hvilken tilværelse du ønsker som pensionist. Hvordan skal din økonomi se ud? Ønsker du at rejse? Ønsker du en ny bolig?

Fordelene ved at starte opsparing til pension i god tid kan illustreres ved et lille regnestykke:

Hvis du som 30-årig starter med at spare 500 kr. op om måneden frem til du er 68 år, så har du lige under 680.000 kr. på din opsparing (forudsat at du får 5 % i rente). Hvis du starter en tilsvarende opsparing som 55-årig, skal du spare hele 3.000 kr. op om måneden, for at have det samme beløb som 68-årig.

Men! Pension er ikke bare et spørgsmål om at bevare en god økonomi, når du bliver ældre. Det er i lige så høj grad et spørgsmål om tryghed her og nu – både for dig selv, men også for din familie.

Vælg den rigtige pensionsopsparing

Mulighederne er mange, når det kommer til pension, og det kan være svært at navigere i pensionsjunglen. For hvilken pensionsopsparing er det bedste valg for dig? Og hvordan påvirker din pensionsopsparing de offentlige ydelser, du får som pensionist? Og hvordan var det lige med dét der med forsikringerne...?

I BankNordik kan du sammen med din rådgiver få et overblik over reglerne – og, ikke mindst, forslag til hvordan din pension sammensættes optimalt, så du får den tryghed og den pensionisttilværelse, du ønsker.

 

Et kundemøde med kaffe og plante på bordet.

Gode overvejelser om din pension

Du bør i god tid inden din pension gøre dig følgende overvejelser:

  • Hvad betyder mest for dig her i livet?
  • Hvad er værd at bevare?
  • Hvad kunne du tænke dig, når du går på pension?
  • Hvordan skal din familie leve, hvis du dør inden pensionsalderen?
  • Hvad skal du og din familie leve af, hvis du bliver syg?

Husk at forsikre det vigtigste

Især når du er ung, og måske har familie med børn, er det meget vigtigt, at der er styr på din families forsikringsforhold. Og netop forsikringer for dig som person er en stor del af pensionssnakken. Du har nemlig en lang række muligheder for at tilknytte forsikringer til din pensionsopsparing, som sikrer økonomisk hjælp, hvis uheldet skulle være ude, og du bliver ramt af alvorlig sygdom eller dør i en tidlig alder.

Har du tjek på din pension?

Hvis du ikke er helt sikker på, om din pensionsopsparing opfylder dine ønsker og behov – både nu og ved pensionsalderen – så kontakt os for et møde. Det tager kun en times tid. Og efter mødet vil du kunne svare ”Ja” til, at du har helt tjek på din pension.

Vi anbefaler, at du som minimum får en gennemgang af dine forsikrings- og pensionsforhold hvert 3.-5. år – eller ved behov, hvis din livssituation ændrer sig.

10 tips til din pension

  1. Overblik - overblik - overblik
    Få en oversigt over alle dine pensionsopsparinger og forsikringer på Pensionsinfo.dk. Så ved du, hvad du har stående og hvilke forsikringer, du har.
  2. Få styr på forsikringerne
    Har du forsikringer tilknyttet dine pensionsordninger, skal de passe til dig. Der er ingen grund til at være forsikret for det samme to steder, men det er vigtigt at have de rette forsikringer, hvis uheldet er ude.
  3. Start din opsparing i god tid
    Måske er der lang tid til, du skal på pension, men jo tidligere du starter din opsparing, jo mindre beløb om måneden, kan du nøjes med at sætte til side.
  4. Sparer du nok op?
    Det kan være svært at vurdere, om man sparer nok op. Til et møde i banken kan vi hjælpe dig med at vurdere det.
  5. Små pensioner bør samles
    Hvis du har nogle små pensionsopsparinger stående, risikerer du, at de bliver spist af gebyrer. Det kan ofte svare sig at samle små opsparinger i én.
  6. Har du den rigtige type opsparing?
    Ved du, at en ratepension som udgangspunkt udbetales over 10 år? Herefter er det folkepension. Overvej hvilke opsparingstyper, der er rigtige for dig.
  7. Tjek din pension, hvis din livssituation ændrer sig
    Hvis du får børn, gifter dig eller bliver skilt, skal du sikre, at din pensionsordning stadig passer til dine behov. Måske skal forsikringen ændres, når du får børn. Generelt er det en god ide at få dine ønsker og forventninger til pensionstilværelsen opdateret løbende (eksempelvis hvert 3. år).
  8. Begunstigelse
    Vær opmærksom på reglerne for begunstigelse, dvs. hvem der skal have ret til din pensionsopsparing ved din død. Ifølge de gældende begunstigelsesregler kan du nemlig vælge at begunstige en person.
  9. Få rådgivning i ordentlig tid
    En pensionsordning er en af de større faste udgifter, så det er vigtigt, at pengene investeres rigtigt. Når du nærmer dig pensionsalderen, bør du undersøge, hvordan du får mest muligt ud af din pensionsopsparing.
  10. Sørg for at du har nok til hele livet
    Husk på at nogle typer opsparing kun udbetales i en vis periode. Med en livrente har du en opsparing, som bliver udbetalt resten af livet.

Læs også

To kvinder i Grønlandsk nationaltøj med grøn baggrund.

Pensionsopsparing

Regndråber laver ringe i vandet

KontoInvest

En kvinde sidder ved et skrivebord med sin computer og taster på en lommeregner

Styr på budgettet

Grafer for aktiekurserne går op og ned foran stabler af mønter

Investering

En blå baggrund

Hvordan vil du leve, når du går på pension?

Lad os finde den bedste løsning til dig